Hogyan éltük meg catering szolgáltatóként a COVID időszakát?

ízléses asztalterítés

Az idő repül, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy már öt év eltelt a koronavírus járvány óta.

Nem kérdés, hogy a COVID mindannyiunk életét nagy mértékben megváltoztatta, sokakra ez a mai napig hatással is van. Erről az időszakról rengeteget tanulhattunk önmagunkról és a társadalomról egyaránt. Tanulságos hónapok voltak ezek a vállalkozók számára is, elég csak a vendéglátóiparra gondolni.

Nagyon sok cégnek, így nekünk is rengeteg mindent újra kellett gondolni, tervezni, és reménykedni abban, hogy egyszer ennek az úgynevezett rémálomnak vége lesz. Annak idején szinte villámcsapásként ért bennünket is catering szolgáltatóként a hír, hogy már nem csupán a Távol-Keleten okoz problémát a COVID, hanem itt Magyarországon is.

2020. március 11-én a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett, ekkor vezették be az első korlátozásokat, beleértve a rendezvényszervezési tilalmat is, ami kisebb-nagyobb módosításokkal, de 2021. június közepéig érvényben is maradt.

Akkor, március 11-én catering cégünk is a munka kellős közepén volt. Épp egy budapesti gyógyszergyár kutatási épületében készültünk egy körülbelül 50 fős konferenciára. A rendezvény kezdetére a meghívottak közül kilencen jöttek el. Ez már meglehetősen sokat mondó az akkori állapotokról. A kezdés után negyed órával a vendégek kijöttek a teremből, a rendezvényt befejezték, az ételeket át kellett vinnünk az irodaházba, majd össze kellett pakolnunk. Hosszú ideig ez volt az utolsó rendezvényünk, leállítottak minket, ahogyan szinte a teljes országot is.

Váratlanul átalakult az élet, szinte minden munkavállaló és munkáltató részére felborult a jól megszokott napi rutin. Olyan új helyzet állt elő, ahol háttérbe szorult a személyes találkozás, a mindennapi érintkezés, „veszélyes üzem” lett a tömegközlekedés, a közös iroda, a bevásárlás egy zsúfolt élelmiszerboltban… Előtérbe került, ahol megoldható volt az irodai munkavégzés új formája, a home office. Új foglamakat és tevékenységeket tanultunk szinte napok alatt, pl. online oktatás, online konferenciaszervezés, a házhoz rendelt élelmiszer érintésmentes átvétele, fertőtlenítés, fertőtlenítés, és még egy kis fertőtlenítés…

Komplett iparágak változtak meg egyik napról a másikra, senki nem akart már (a bezárások miatt nem is tudott) beülni egy kávéra, a tavaszi napsütésben nem nyitottak ki a teraszok, szabadtéri vendéglátó egységek. A rendezvényszervezési tilalom miatt mi cateringesek is csak kapkodtuk a fejünket, bizonytalanná vált a jövő. Sok rendezvényszervezőt az bizonytalanított el a legjobban, hogy nem láttuk annak az állapotnak a végét, nem tudtuk, meddig tart a veszélyhelyzet. Egymást kerestük a konkurens party service cégekkel, hogy ki hogy van, mit tud tenni, hogyan racionalizálja a havi költségeit, hogyan tudja életben tartani a cégét.

A vendéglátós szakemberek hirtelen munka nélkül maradtak. Napok alatt több ezres jelentkezés alakult ki a futár cégeknél, a biztonsági őröket foglalkoztató cégeknél, építkezéseken, sofőr állásoknál. Vándorolt a munkaerő…

Catering szolgáltatóként hogy éltük túl a COVID időszakát?

Az, hogy viszonylag jól át tudtuk vészelni ezt a problémás időszakot, és nem kellett kellemetlen döntéseket meghoznunk, elsősorban a sok visszatérő ügyfélnek köszönhető. Ők azok, akik folyamatosan bizalmat szavaznak nekünk, mind a mai napig! Mindig a legjobb tudásunknak megfelelően biztosítjuk a catering szolgáltatásainkat, éppen ezért nő a bizalom irántunk, és ezzel együtt a megrendelői körünk is.

2019-ben mindenki csúcs évet zárt a party service szakmában, így cégünk is, ez pedig kellett ahhoz, illetve ez vezetett ahhoz, hogy szakmailag, anyagilag is kitartsunk az elkövetkezendő hónapokban.

Az évben több fix megbízás érkezett, éppen ezért nem is aggódtunk a jövőt illetően, azonban a COVID minden tervünket átírta, ezért kénytelenek voltunk alkalmazkodni ehhez.

Rendezvények helyett bekészítés

Catering szolgáltatás helyett az úgynevezett bekészítés volt jellemző a COVID idején. Ilyenkor egy kis csomagot adtunk a meetingen résztvevőknek, ez volt az ebédjük. A konyhán ezeket korábban összeállították. Voltak köztük szendvicsek, csomagolt desszert, dobozos üdítő is. Ezeket egy kolléga kiszállította, így volt a legbiztonságosabb a járvány szempontjából.

A virtuálisan megtartott találkozókon értelemszerűen nem volt szükség cateringre, mert mindenki az otthonából étkezett, kávézott… Ennek alapján tényleg csak a korábbi évek sikerei mentettek meg minket a végleges bezárástól, mert ebből a néhány bekészítésből hosszú távon nem tudtunk volna fennmaradni.

Lassan újra indult az élet

Egy idő után, ahogy teret nyert a védőoltás, a megelőzés, egyre inkább lazítottak a korlátozásokon.

Volt több olyan rendezvényünk is, ahol egy közös reggelivel vendégelték meg a dolgozókat, és itt találkozhattak újra hónapok után egyes kollégák. Újra átélhető lett a közös kávézás élménye az irodában, nekünk pedig a kitelepülés öröme jutott.

Örültünk, hogy szigorúbb élelmiszerbiztonsági előírásokkal, de dolgozhattunk. Mindenkinek jól esett a munka, nem volt panasz, bár a visszarendeződés nem ment mindenkinek zökkenőmentesen, mert nem volt egyszerű az elküldött szakembereket pótolni. Azóta sokan már csak rossz emlékként gondolnak vissza ezekre a hónapokra…

Bízunk benne, hogy nem kell újra átélnünk hasonló körülményeket!!!

Ha Budapesten catering szolgáltatóra lenne szüksége, keressen minket a feltüntetett elérhetőségeinken!

Ajánlatkérés

Picture of admin

admin

Hasonló cikkek